Nicht kategorisiert

Adem is leven

* Door Erika Stolze *

In 1989 publiceerde het tijdschrift “Pierrot” een interview over Ilse Middendorf (1) onder de titel “Adem is leven”. In die tijd ging ik zelf, samen met Heidi Hoffmann, gewapend met een recorder en een fototoestel, op bezoek bij de bekende ademhalingstherapeute in haar instituut in Berlijn. De inhoud van het interview is vandaag relevanter dan ooit tevoren. Op dat moment was Ilse Middendorf net 80 geworden. Ze zei tegen ons:

“Ik vind dat de adem ertoe bijdraagt dat men blijmoedig ouder wordt, omdat men niet minder wordt. De fysieke kracht wordt iets minder, maar de levenskracht zelf neemt toe. Het zielsleven wordt sterker en uitgebreider en het spirituele ook. Ik voel me nog steeds volop aan het ontplooien.”

In dit verband zou ik willen wijzen op het effect van mondkapjes, dat alleen ten volle kan worden begrepen als men niet alleen kijkt naar het puur fysieke effect, maar ook naar het effect op de waarneming en het bewustzijn, als men ze dagelijks draagt gedurende een langere periode.

Figuurlijk zou men kunnen zeggen dat door het belemmeren van het gewoon ongehinderd stromen van inademing en uitademing, men ook psychisch wordt afgesneden. Het schadelijke effect tast dus niet alleen het fysieke lichaam aan, maar ook het bewustzijn en verstoort de ontplooiing van onze geestelijke natuur.

In dit verband zou ik graag een video willen aanbevelen van Ilse Middendorf, die waarschijnlijk kort voor haar dood op 99-jarige leeftijd werd opgenomen: Ilse Middendorf “Atem – Stimme der Seele” Eine Studie über den Erfahrbaren Atem door Gerd Conradt (4:01min).

Erika Stolze

(1) Ilse Middendorf (1909 – 2009) was een Duitse ademtherapeute en grondlegster van een ademtheorie die zij zelf “Erfahrbarer Atem” ( Beleefbare Adem) noemde.

Vertaald met behulp van: www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *