Nicht kategorisiert

Gezonde bacteriën

De gevarieerde wereld van micro-organismen is niet zichtbaar voor onze ogen en toch bestaat ze. De lucht, elk oppervlak, de huid, onze darmen – er is geen plaats in deze wereld die niet door hen wordt bevolkt. Er zijn “gezonde” en “schadelijke” micro-organismen, die allemaal afkomstig zijn uit het rijk van bacteriën, virussen, schimmels of algen. Er bestaat eveneens het onderscheid tussen een gezonde of ongezonde mileu, wat de complexe samenstelling van verschillende micro-organismen op een bepaalde plek inhoudt. Deze zijn meestal in een gevoelig evenwicht en geven een zekere bescherming tegen vreemde indringers in de wereld van deze kleine schepsels die voor ons onzichtbaar zijn maar wel bestaan.

In de basisopleiding microbiologie aan de universiteit zetten we op verschillende plaatsen open petrischaaltjes. Dit zijn transparante, platte plastic schaaltjes met een kweekmedium waarin bacteriën en schimmels kunnen groeien. We raakten ze aan met onze handen, met een openbare telefoonhoorn, met een deurklink of lieten ze gewoon een bepaalde tijd in de open lucht staan om de hoeveelheid en de diversiteit van de daar aanwezige micro-organismen zichtbaar te maken en te onderzoeken. De petrischaaltjes werden vervolgens weer gesloten met het deksel en in een couveuse geplaatst. Na een paar dagen konden we zien welke culturen erin waren gegroeid en konden we de afzonderlijke stammen onder de microscoop onderzoeken.

Kikker in een petrischaaltje

Het werd ons toen duidelijk dat er overal microben zijn, op elke plaats, zelfs op de huid, en dat ze een belangrijke rol spelen in het samenspel van alle levende wezens.

Deze vele verschillende micro-organismen vormen een evenwicht met elkaar, dat geleidelijk aan tot stand komt, net als bij het maken van een goed zuurdesem. De kunst van de zuurdesemproductie is om de concurrentiestrijd in de wereld van bacteriën en schimmels te sturen door middel van temperatuur en andere factoren, zodat een evenwicht met de gewenste micro-organismen wordt bereikt.

Het moet ons duidelijk worden dat de onzichtbare wereld van micro-organismen tot onze wereld behoort zoals de lucht die we inademen en de zonneschijn boven ons hoofd. Als we onze omgeving desinfecteren, doden we iets wat van nature aanwezig is en altijd terugkomt. Er is geen “steriele omgeving”. Een dergelijk idee stemt niet overeen met de werkelijkheid.

Vanuit biologisch oogpunt zou men kunnen zeggen dat de gezondste plek voor een kind om op te groeien een boerderij zou zijn, niet een moderne fokkerij, maar een die gebaseerd is op de oude manier, omdat daar zeker een gevarieerd, “gezond” (normaal) en ook krachtig bacterieël leven te vinden is. In een dergelijke omgeving kan het immuunsysteem van een kind zich het beste ontwikkelen. De “ongezondste plaats” in deze context zou een ziekenhuis zijn, waar door voortdurende ontsmetting elke beschermende flora wordt vernietigd en alleen de resistente kiemen overleven, die meestal de gevaarlijkste zijn. Men zou het ook zo kunnen zeggen: Door het desinfecteren worden resistente kiemen gefokt, je kweekt ze letterlijk.

Natuurlijk moet een operatiekamer steriel zijn, zodat er geen vreemde bacteriën in een open buikholte kunnen komen, omdat ze daar een ontsteking zouden veroorzaken. Waarom? Omdat het immuunsysteem reageert op de indringers. De ontsteking is het resultaat van de lichaamseigen verdediging. Dit kan worden voorkomen door steriel te werken tijdens de operatie. In het normale leven zou het echter zeker aan te raden zijn om af te zien van elke vorm van desinfectie om de beschermende natuurlijke flora niet te verstoren.

Erika Stolze, gediplomeerd bioloog

Vertaald met hulp van www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *