Nicht kategorisiert

Wat één persoon kan doen…

…als hij of zij de moed heeft om voor zichzelf op te komen en tegelijkertijd de wereld om hem of haar heen goed waar te nemen, in plaats van blindelings te vertrouwen op wat iedereen zegt of wat overal als een vooropgezette mening wordt verspreid … is buitengewoon veel. Het is zelfs noodzakelijk als we niet collectief willen bezwijken voor een kennelijk manipulatieve en uiterst destructieve macht. Het kwaad draagt de mantel van het goede. Het gebruikt het diepe innerlijke verlangen van de meeste mensen naar vrede, gezondheid en welzijn om te vernietigen. We hoeven bijvoorbeeld niet “allemaal eensgezind” te zijn, zoals de Duitse bondskanselier aan de internationale pers predikt. Evenmin is iemand automatisch egoïstisch omdat hij of zij niet bereid is zijn of haar individualiteit op te offeren op het altaar van een superieure macht.

Het destructieve potentieel van deze zelfverklaarde “macht” over alle anderen is al duidelijk en toch blijft het doorgaan. Iedereen moet zich blijkbaar verenigen. Wie het aandurft om individueel te zijn, wordt in dit soort logica de schuldige voor de vernietiging, die in werkelijkheid wordt veroorzaakt door ongrijpbare machthebbers.

Individualiteit is het hoogste goed van de mens. Ieder mens draagt bij aan het geheel en aan een constructieve ontwikkeling van ware, humane idealen door zijn anderszijn, door zijn persoonlijke achtergrond, kennis en ervaring. De Kanselier spreekt van eenheid (“We zijn één wereld!”) (1)), maar de opgelegde maatregelen leiden vooral tot vernietiging, isolement en splitsing. Het lijkt mij van groot belang om op te merken dat de “ene wereld” alleen zijn volledige potentieel kan bereiken als elk individu daarin een individueel standpunt inneemt met verantwoordelijkheid. Om als enige een verantwoord standpunt tegen het tij in te nemen is echter wel een behoorlijke dosis moed nodig, zoals bijvoorbeeld Wybren van Haga in zijn oproep aan het kabinet op 9. 12. 2020 toonde: video YouTube 5:56 min.

Edward Snowden zei ooit tegen zijn twee gesprekspartners in een gesprek over democratie: “Wij drieën hebben vooral één ding gemeen: dat we totaal verschillend zijn!” (2). Hij is zelf een van de vele voorbeelden van mensen die als individu moedige stappen heeft gezet om verbazingwekkende dingen te bereiken voor de mensheid, de wereld en de vooruitgang in de richting van wenselijke idealen.

Tekst en tekening (Donald Trump): Christine Richter

(1) Angela Merkel in een videoboodschap (2:44 min.) ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Verenigde Naties – gesproken op 21.9.2020

(2) “Meeting Snowden”, ARTE (video YouTube 48:49 min.) Edward Snowden in gesprek met de Amerikaan Larry Lessing en de IJslandse Brigitta Jónsdóttir over “democratie”.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *